četrtek, 7. oktober 2010

Plagiatorstvo

Včeraj sem začela izdelovati poročna vabila..in se spraševala..glede na številko vabil ali se za njih sploh lahko reče,da so unikat? (čeprav jih delam z mojo lastna štempiljko) Potem še na FB-ju zasledim temo o kopiranju.


Zastopim, da ima nekdo isti stil...zastopim, da je nekomu nek izdelek tako všeč, da si ne more kaj, kot, da tudi sam proba kaj ZELO podobnega...zastopim tudi to, da je možno, da dve osebi naredita zelo,zelo,zelo podoben izdelek, ne, da bi vedeli. Da so pa vsi izdelki, ali pa nekaj njih plod kopiranja je pa skrajno nesramno. Še pri tutorial-ih je nekje meja...za moje pojme...če je nekdo bil tako prijazen, da je z nami delil postopek izdelave (česarkoli) to ne pomeni, da moramo narediti do pikice natančno. Lahko uporabimo drugo barvo, namesto rožice metuljčka...možnosti je nešteto.

Tudi jaz sem že naredila izdelek po navdihu nekega izdelka...pa lahko za njih rečem, da so unikat? Čeprav sem spremenila npr. besedilo, barvo, detaljčke...karkoli...čeprav je bil priložen postopek izdelave? Če sem pa že to naredila sem to tudi povedala "lastnici ideje". Ali pa vsaj to, da stvar ni iz moje glave.

Ne maram takega kopiranja, še pri krojih nekaj spremenim po svoje.

Zaključek: 100x rajši sem slab original, kot slaba kopija.

Želim vam veliko unikatov!!!! BREZ KOPIRANJA:)

4 komentarji:

  1. Tu se pa tako strinjam s tabo, da je kaj. Sama dobim kar ošpice ko vidim, da je nekdo povsem nekaj kopiral, pa ni bil toliko, da bi to povedal. Se mi zdi, da še znamo omenit kakšne tuje ustvarjalce po katerih kopiramo, se mi pa močno zdi, da pa hladno prešpricamo, če kopiramo kakšne SLO izdelovalke, kot da tu pa ni potrebno povedat od koga je ideja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se trinjam s tabo in Vladko. A res nismo toliko vredne, da se nas omeni, če nas že kopirajo?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ali se le meni zdi, da se te dni kar naprej govori o kopiranjih?? Upam, da se bo 'ta pravih' kaj prijelo in se bodo copy-cats naučile osnovnih manir. Vedno bolj postajam občutljiva na take zadeve. Nazadnje sem slišala izjavo: pa saj sem zadevo sama naredila! - ja, po predlogi nekoga drugega, halo?!? Razjezi pa me še, da jaz za novo idejo porabim ure in dneve, da jo potem izpeljem, drugi pa preprosto prekopira mojo idejo in za to porabi par minut... No, k sreči so njegovi izdelki le slaba kopija, poleg tega pa imam metodo zaščite mojega dela, ki jo poznam le jaz, tako da vedno vem, če je kdo do potankosti kopiral moje zadeve. Poleg tega so taki izdelki brez duše in nad takimi izdelki se navdušujejo le ta-isti ljudje (brez duše). Ampak, če kakšnega srečam, ki me kopira, ga zagotovo zgrabim za vrat! ;)

    OdgovoriIzbriši

Hvala, ker ste si vzeli čas....